Onderhoud staartstuk

Staartstukken van Mercruiser hebben wel regelmatig onderhoud nodig. Het beste is jaarlijks de staartolie te checken. Dit doen we door de olie in de staart te drainen. Als er water uitkomt of als de olie wit of crèmig is dan zijn de keerringen van de staart aan vervanging toe. Is de olie zwart dan moet de olie vervangen worden.
Ook bekijken we het magneetje op ijzervijzel. Er zal altijd wel een beetje slijtage optreden.
Is de kleur van de olie groen of geel en is er sprake van weinig ijzervijzel dan hoef je de olie in principe niet te vervangen.

Echter ons advies is om de olie jaarlijks te vervangen.

Onderhoud impeller, rubbers en anodes

De MerCruiser Impeller moet officieel elke 100 uur vervangen worden.  
Ons advies is om ieder jaar de impeller te vervangen.

De staart rubbers (Bellows) moeten officieel elke 5 jaar vervangen worden inclusief het Gimball lager.
Ons advies is om dit interval aan te houden.
Mocht de onderhoudshistorie van het staartstuk onbekend zijn dan adviseren wij altijd om 5 jarige onderhoud uit te voeren. 

De anodes moeten jaarlijks geïnspecteerd worden. Voor zoet water zijn magnesium anodes nodig. Voor brak water gebruik je aluminium anodes en voor zout water zijn er zink anodes nodig.

Algemene informatie MerCruiser staartstukken

De meest voorkomende MerCruiser staart stukken zijn de Mercruiser Alpha one generation one, gebruikt van de jaren 70 tot en met 1990.
Van 1991 tot heden spreek je van de MerCruiser alpha one generation 2. Voor de zwaardere motoren, V6, V8 en diesel motoren zijn de MerCruiser Bravo staartstukken ontworpen. Deze zijn eind jaren 80 op de markt gekomen en worden nog steeds geproduceerd. De belangrijkste zijn de MerCruiser bravo 1, 2, en 3 met dubbele propellors. Deze zijn de laatste jaren verbeterd en er zijn nu X en race uitvoeringen.
Voor deze staartstukken kunnen wij alle staartstuk onderdelen leveren zoals transom service kit, staart olie, anodes, impeller, keerringensets, trimcylinders, tandwielen, lagers, waterpompsets en meer.


Uiteraard kunnen we al deze onderhoudswerkzaamheden ook voor u uitvoeren.